Dijabetična polineuropatija

Dijabetična polineuropatija

Dijabetična polineuropatija je termin koji se odnosi na postepeno hronično oštećenje perifernih nervni zvršetaka koje prati i oštećenje kapilarnih krvnih sudova. Ovo oštećenje je sistemskog karaktera što znači da pogađe sve nervne i kapilarne završetke u telu. Sva tkiva i organi ljudskog tela su pogođeni ovim promenama.

Dijabetičnu polineuropatiju možemo posmatrati i kao jednu od prvih osetnih komplikacija dijabeta. Možemo je posmatrati i kao upozorenje da dijabetes kao bolest napreduje.

Simptomi su lokalni i opšti.

Jedan od prvih loklanih simptoma zbog kog nam se javljaju pacijenti su utrnulost, potkolenica i stopala i ukočenost lokalnih zglobova. Promenjen je osećaj na tabanskim površinama.

Poremećen je i duboki senzibilitet pa se javlja se i nesigurnost pri hodu i obavljanju osnovnih dnevnih aktivnosti.

Dolazi do pojave bolova u mišićima nogu pa je hodna pruga ograničena često i na manje od  100 metara .

Usled dijabeta dolazi i do smanjenja kvaliteta kože.

Koža, gubi elastičnost i druge biološke osobine  što povećava opasnost od otvaranja rana koje kasnije veoma teško zarastaju.

Promena osećaja u koži zbog oštećenja perifernih nervnih završetaka praćena je i promenom funkcije proprioceptora. Proprioceptori su takođe nervne strukture koje su smeštene u okolozglobim strukturama. Zaduženi su za osećaj pozicije segmenata i utiču na aktivnost mišića stabilizatora stopala i podkolenica.

Iz tog razloga dijabetična polineuropatija utiče i na samu šemu i kontrolu hoda. Ovo pogoduje dodatnim promenama na koži i često se javljaju žuljevi koji su posebna tema u dijabetesu.

Polineuropatija – lečenje

Rehabilitacija dijabetičnih polineuropatija sprovodi se u sklopu lečenja osnovne bolesti.

U Pro Fizio ambulanti dugo godina u nazad sprovodimo rehabilitacioni program za pacijente sa polineuropatijom.

polineuropatija
Fizikalna terapija, PRP terapija, Rehabilitacija pro fizio-92

Program se sastoji od laserske i elektromagnetne stimulacije periferne nervne i kapilarne mreže.

Manuelna masaža kože i potkožnoh tkiva stimuliše regeneraciju ćelija kože, a mobilizacija zglobova stopala vraća pokretljivost i poboljšava funkciju stopala i celokupne šeme hoda.

Novije terapijske šeme odnose se na upotrebu Lasera visoke snage koji se aplikuje na regiju podkolenica i stopala gde se stimulišu koža i preiferni nervni završeci i kapilarni krvni sudovi. Druga zona aplikacije je na regiji donjih leđa gde se stimulišu polazišta perifernih nerava lumbalnog i sakralnog spleta. 

Naš terapijski protokol najbolje je izvoditi uporedo sa tretmanom u hiperbaričnoj komori.

Tretman u hiperbaričnoj komori predstavlja suštinsku terapiju za komplikacije dijabeta, jer omogućava perifernim tkivima dotok kiseonika i pored oštećenja krvnih sudova. rehabilitacioni protokol koristi povećanu saturaciju tkiva kiseonikom kako bi ubrzao regenerativne procese tamo gde je to moguće.

Dugo smo ali se o mogućnostima saradnje sa nekom od osiguravajućih kuća koje u svojoj ponudi imaju zdravstveno osiguranje. 

Pouzdanost, profesionalnost i dostupnost i briga o pacijentu su vrednosti koje poštujemo, zato smo izabrali: 

WIENER STADISCHE

Naše usluge su dostupnije uz saradnju sa kompanijama koje poštuju iste vrednosti kao mi.

Greška: Obrazac za kontakt nije pronađena.