Preventiva i zdravstvena higijena put ka zdraviom životu

Preventiva i zdravstvena higijena

Preventiva i zdravstvena higijena predstavljaju izazov za modernog čoveka iz više razloga.

Jedan od razloga je svest o važnosti upražnjanvanja fizičke aktivnosti u odraslom i poznom dobu. Još uvek su u našoj populaciji prisutni stereotipi o fizičkoj aktivnosti jer je većina poistovećuje sa sportskom ili sa radnom aktivnšću pa se srećemo sa rečenicama tipa: „Imam previše godina da trčim za loptom a puno radim i to mi je dovoljna fizička aktivnost.

Pre svega treba razumeti razliku između sportske aktivnosti koja je vezana za takmičenje u fizičkim sposobnostima, i koja zbog takmičarskog duha ima imperativ pobeđivanja i primene maksimalnih telesnih kapaciteta što često dovodi do pojave akute ili hronične traume ili drugih internističkih oboljenja.

Radna aktivnost je aktivnost vezana za prinudne položaje koji su dugotrajni i neprirodni i dovode do nepravilne raspodele opterećenja na koštano zglobnom sistemu. Ovakvi položaji negativno utiču na funkciju i strukturu tela, telesnih segmenata, kičme, velikih zglobova i pogoduju razvoju tkz profesionalnih oboljenja.

Nedostatak fizičke aktivnosti je uvršten u spisak faktora rizika po zdravlje!

Nedostatak fizičke aktivnosti

NEDOSTATAK FIZIČKE AKTIVNOSTI JESTE JEDNA OD POSLEDICA URBANOG STILA ŽIVOTA I POGAĐA PRETEŽNO RADNO AKTIVNU POPULACIJU.

UMERENA FIZIČKA AKTIVNOST JE, OD STRANE SVETSKIH A I DOMAĆIH MEDICINSKIH AUTORITETA PREPOZNATA KAO METOD KOJI MOŽE DA POZITIVNO DA UTIČE NA PROBLEM HRONIČNE SEDENTERNOSTI.

ŠTA JE TO UMERENA FIZIČKA AKTIVNOST?

ZA POČETAK MORAMO JE ODVOJITI OD SPORTSKE AKTIVNOSTI.

PRE UKLJUČIVANJA U FIZIČKU AKTIVNOST OSOBA MORA DA BUDE PREGLEDANA OD STRANE LEKARA SPORTSKE MEDICINE KOJI ĆE ODREDITI NIVO ZDRAVOG TERAPIJSKOG OPTEREĆENJA KOJEM SE OSOBA MOŽE IZLOŽITI.

U PRO FIZIO AMBULANTI ZA REHABILITACIJU VEĆ OSAM GODINA FUNKCIONIŠE PROGRAM GRUPNIH VEŽBI UMERENE FIZIČKE AKTIVNOSTI POD NAZIVOM TERAPEUTSKI FITNES.

PROGRAM SE OSLANJA NA FIZIOTERAPEUTSKA ZNANJA I POSTULATE KINEZIOLOGIJE I KINEZITERAPIJE I OMOGUĆAVA POSTEPENU I BEZBEDNU AKTIVACIJU I STIMULACIJU LJUDSKOG ORGANIZMA U PRAVCU OTKLANJANJA POSLEDICA I SPREČVANJA RAZVITKA NOVIH PATOLOŠKIH PROMENA KAKO NA APARATU ZA KRETANJE TAKO I NA DRUGIM ORGANSKIM SISTEMIMA.

POZNATI SU POZITIVNI EFEKTI NA FIZIČKE AKTIVNOSTI NA SRCE I KRVNE SUDOVE NA DISAJNI APARAT, NA MOZAK I NERNI SISTEM.

TERAPEUTSKI FITNES AKTIVIRA DUBOKE MIŠIĆE KIČME I DRUGIH VELIKIH ZGLOBOVA, STIMULAŠE SE FUNKCIJA DISANJA, TAKOĐE, STIMULAŠU SE DUBOKA ČULA ZA POLOŽAJ I POKRET, UVEŽBAVAJU SE RAZLIČITE ŠEME POKRETA OD LAKIH DO UMERENO I SREDNJE ZAHTEVNIH.

NAMENJEN JE PRETEŽNO ZA RADNO AKTIVNU POPULACIJU ALI ZA OSOBE KOJE SU U PENZIJI I ŽELE DA ODRŽE I UNAPREDE SVOJ ZDRAVSTVENI STATUS.

TRENINZI SE IZVODE U NAŠOJ SALI ZAVEZBANJE DVA DO TRI PUTA NEDELJNO U MALIM GRUPAMA.

 • Preventivno terapijski program za bol u leđima i vratno-ramenom segmentu

pro fizio-27

 • Preventivno terapijski program za komplikacije dijabeta

  fizikalna terapija laser
  Fizikalna terapija, PRP terapija, Rehabilitacija pro fizio-92

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 • Preventivno terapijski program za pacijente sa problemima sa perifernom cirkulacijom, klaudikacionih tegoba, smanjene hodne pruge

  Spect scan - poremećena periferna cirkulacija - početak lečenja
  Spect scan – poremećena periferna cirkulacija – početak lečenja
  Spect scan - oštećena periferna cirkulacija - posle prvog terapijskog ciklusa
  Spect scan – oštećena periferna cirkulacija – posle prvog terapijskog ciklusa

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sajam zdravlja 2013-9

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *