SPINALNA TRAKCIJA

SPINALNA TRAKCIJA – dekompresija

SPINALNA TRAKCIJA  – JE TEHNIKA MEDICINSKE REHABILITACIJE KOJA SE KORISTI ZA LEČENJE DISKUSHERNIJE I KOMPRESIVNIH SINDROMA LUMBALNE I VRATNE KIČME.

OVA TEHNIKA,

TEHNIKA ISTEZANJA KIMENOG STUBA PRISUTNA JE U RAZLIČITIM OBLICIMA U PROCESU REHABILITACIJE VEĆ DUŽE OD STO GODINA.

TAKOĐE, PREDSTAVLJA I JEDINU MEDICINSKI OPRAVDANU PRIMENU SPOLJNE MEHANIČKE SILE NA KIČMENI STUB U SMILSU KONTROLE BOLA I PROMOCIJE ZARASTANJA OŠTEĆENIH KIČMENIH STRUKTURA.

SUŠTINA TEHNIKE JE U FIZIČKOM POVEĆANJU MEĐUPRŠLJENSKOG PROSTORA (GOVORIMO O MILIMETRU) KOJIM SE POSTIŽE POSTEPENO OSLOBAĐANJE NERVNIH KORENOVA I OMOGUĆAVA BOLJA ISHRANA POVREĐENOG DISKA ŠTO POZITIVNO UTIČE NA NJEGOVO ZARASTANJE.

spinalna trakcija

STRUKTURA KAO I FUNKCIJA KIČMENOG STUBA JE VEOMA KOMPLEKSNA, PRAĆENA VELIKIM BROJEM NERVNIH SENZORA I ODBRAMBENIH NEUROMOTORNIH CELINA ZBOG ČEGA SU ZA PRAVILNU PRIMENU I DOZIRANJE OVE TEHNIKE (SPINALNA TRAKCIJA) JE POTREBNO NAPREDNO ZNANJE, VEŠTINA I ISKUSTVO.

TEHNIKA PRIMENE

TEHNIKA PODRAZUMEVA POSTAVLJANJE PACIJENTA U PRAVILAN POLOŽAJ. POČETNI POLOŽAJ TREBA DA OBEZBEDI UDOBNOST PACIJENTU, DA BUDE BEZBOLAN ILI DA OLAKŠAVA TEGOBE I DA POZICIONIRA TELESNE SEGMENTE TAKO DA TRAKCIONA SILA BUDE NAJEFIKASNIJA U CILJANOJ REGIJI KIČME.

ZATIM TREBA ODREDITI ADEKVATNU DOZU U SMISLI INTENZITETA I TRAJANJA SILE KAO I OBLIKA DELOVANJA SILE. SILA MOŽE DA DELUJE KONTINUIRANO ILI U INTERVALIMA. PRIMENA MODALITETA ZAVISI OD FAZE U KOJOJ SE PACIJENT NALAZI, KAO I OD TERAPIJSKOG CILJA.

SAM PROCES SPINALNE TRAKCIJE MORA DA BUDE PRIJATAN ZA PACIJENTA.  PACIJNETU TREBA DETALJNO OBJASNITI MEHANIZME DELOVANJA TEHNIKE, UPUZNATI GA SA CILJEM TRETMANA I ŠTA JE TO ŠTO TREBA DA OSEĆA TOKOM TRAJANJA TERAPIJSKE SEANSE.

spinalna trakcija - bol u leđima
Spinalna trakcija – Pro Fizio

PO ZAVŠENOM DEJSTVU TRAKCIONE SILE, NEOPHODNO JE DA SE PACIJENT  JEDNAKO VREME ZADRŽI U POLOŽAJU KOJI JE ZAUZIMAO TOKOM DELOVANJA SILE, DA BI SE KOŠTANO-ZGLOBNI ODNOSI URAVNOTEŽILI PRE USTAJANJA SA TRAKCIONOG STOLA.

DOBRA SARADNJA SA PACIJENTOM JE KLJUČNA ZA USPEŠAN TRETMAN. DOBRA SARADNJA PODRAZUMEVA STALNU KOMUNIKACIJU SA PACIJENTOM.  PRILAGOĐAVANJE ELENATA DOZIRANJE PACIJENTOVOM SUBJEKTIVNOM OSEĆAJU JE VISKOKO ZNAČAJNA. SUBJEKTIVNI OSEĆAJ JE U OVOJ TEHNICI JE MOŽDA I VAŽNIJI NEGO OBJEKTIVNI CILJ ZBOG FORMIRANJA POVERENJA PACIJENTA BEZ KOG JE OVA TEHNIKA NEEFIKASNA.

U PRO FIZIO AMBULANTI KORISTIMO MODERAN APARAT ZA SPINALNU TRAKCIJU ŠVEDSKOG PROIZVOĐAČA ENRAF NONIUS ZA KOJI SMO SE ODLUČILI PRE SVEGA ZBOG NJEGOVE POUZDANOSTI, ZATIM UDOBNOSTI ZA PACIJENTA I DOBRO PROVERENIH OPCIJA ZA DOZIRANJE SAME TERAPIJE.

SPINALNA TRAKCIJA GLAVNE INDIKACIJE:

 • VRATNA I LUMBALNA DISKUSHERNIJA,
 • AKUTNA I HRONIČNA LUMBOIŠIJALGIJA
 • AKUTNA I HRONIČNA CEVIKOCEFALGIJA
 • AKUTNA I HRONIČNA CERVIKOBRAHIALGIJA
 • LUMBAGO
 • LUMBALNI SINDROM
 • CERVIKALNI SINDROM
Spinalna trakcija - PRO FIZIO
SPINALNA TRAKCIJA ENRAF NONIUS

SPINALNA TRAKCIJA – KONTRAINDIKACIJE

 • PRELOM TELA I LUKOVA PRŠLJENA
 • TEŽE MEHANIČKO OŠTEĆENJE VANZGLOBNIH STRUKTURA KIČMENOG STUBA
 • MALIGNITETI REGIJE
 • TEŽA STENOZA KIČMENOG KANALA
 • LOKALNI ZAPALJENSKI PROCES
 • ODBIJANJE PACIJENTA IZ BILO KOG RAZLOGA

SPINALNA DEKOMPRESIJA JE METODA KOJA DOVODI DO KVALITETNOG OBEZBOLJAVANJA U SLUČAJEVIMA KOMPRESIJE NERVNOG PUTA U MEĐUPRŠLJENSKOM PROSTORU, OLAKŠAVA KONTROLU BOLA I SMANJUJE POTREBU ZA LEKOVIMA.

INDIKOVANA JE PRIMENA TRAKCIJE I U FAZI AKUTNOG BOLA.

PRIMENA OVE TEHNIKE U FAZI AKUTNOG BOLA JESTE INDIKOVANA ALI, POTREBNO JE DOBRO PROCENITI BENEFITE PRIMENE U ODNOSU NA DISTRIBUCIJU I INTENZITET TEGOBA. ČESTO PACIJENT U AKUTNOM BOLU NIJE U STANJU DA ZAUZME ADEKVATAN POLOŽAJ ZA PRIMENU TEHNIKE.

ČESTO SU PSIHOLOŠKA NAPETOST I UKUPNA BOLNOST U NEGATIVNOJ SPREZI PA PACIJENT NIJE U STANJU DA SE OPUSTI I PRIHVATI TRETMAN.

ZATO JE, PRIMENA TRAKCIJE U FAZI AKUTNOG BOLA IAKO INDIKOVANA, ČESTO UPITNA I POTREBNA JE DOBRA KLINIČKA PROCENA.

IPAK, ISKUSTVA PACIJENTA POKAZUJU DA JE OVA TEHNIKA JEDAN OD POUZDANIH METODA U LECENJU PROBLEMA SA KICMENIM STUBOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *