ULTRAZVUČNA TERAPIJA

ULTRAZVUČNA TERAPIJA – FIZIKALNA TERAPIJA – PRO FIZIO

Terapija upotrebom ultrazvučnih talasa je segment mehanoterapije.

fizikalna terapija ultazvuk
Fizikalna terapija, PRP terapija, Rehabilitacija pro fizio-92

Vibracije koje proizvodi ultrazvučna glava prenose se kroz tkivo pojačanim intenzitetom što stvara vibracije molekuka u tkivu stvarajući mehanički efekat koji se prostire duboku u tkivo. Mehanički efekat već posle nekoliko minuta počinje da stvara lokalnu toplotu pa je ultrazvučna terapija čini posebno blagotvorna kod:

  • Hroničnih bolnih stanja mišića,
  • Mišićnog spazma
  • Ograničenja pokreta izazvanih skraćenjem mišića i/ili okolozglobnih struktura.

Pri primeni viših frekvenci ultrazvuk ostvaruje plići efekat jer se kinetička energija ultrazvučnog talasa iscrpi u koži i podkožnom tkivu, pa je ultrazvučna terapija ovog oblika pogodna kod tretmana oštećenja kože u smislu hroničnih rana i ožiljaka i u kozmetici za tretman celulita

SONOFOREZA

Ultrazvuk je pogodan i za lokalnu administraciju lekova. Na ovaj način skraćuje se put leka na odabrano mesto, izbegava se efekat leka na ceo organizam i postiže visoka lokalna koncentracija molekula odabranog leka. Ovo je posebno značajno kod tretmana lokalnih hroničnih bolnih stanja lokomotornog aparata. Ova tehnika naziva se .

SUBAKVALNI ULTRAZVUK

Ultrazvučna terapija primenjena u vodenoj sredini je specifična jer se širenju ultrazvučnih talasa dodaje longitudinalna komponenta, odnosno dejstvo je moguće koncentrisati na jednu regiju pa se ova tehnika koristi za omekšanje dubokih tkivnih ožiljaka, fibroznog tkiva i stimulaciju resorpcije kalcifikata.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *