FIZIKALNA TERAPIJA

FIZIKALNA TERAPIJA

FIZIKALNA terapija – po definiciji predstavlja upotrebu fizickih / fizikalnih agenasa u svrhu lecenja. Razvoj nauke omogucio je primenu visokosofisticiranih agenasa u fizikalnoj terapiji.

Fizikalna terapija koristi moderne agense kao što su LASER dubokog prodiranja, TECAR, Shock Wave, elektromagnet, niskofrekventne I modulisane struje, ultrazvuk. Ipak ne odricemo se vec poznatih metoda koje su svojim blagotvornim dejstvom zaduzile generacije pre nas a to su manuelna masaza I manuelna terapija, te toplota I hladnoca.

Na pravi nacin upotrebljeni I odgovarajuce dozirani fizikalni agensi mogu ispoljiti veoma snazno regenerativno, protiv upalno, protiv bolno dejstvo I omoguciti pokret bez bola.

TECAR  terapija

Terapija dubokom toplotom – fiziklana terapija

Tecar terapija predstavlja lokalizovanu upotrebu visokofrekventnih radiotalasa koji omogućavaju direktno povećanje temperature odabranih dubokih tkiva.

Radio talasi utiču na ubrzanje molekulskog kretanja unutar tkiva, ubrzava se metabolizam i eliminicaja nataloženih štetnih produkata.

TECAR terapijom, pojačava se funkcija faktora rasta pa je ovom tehnikom moguće stimulistai i lokalne regenerativne procese, što je čini komplementarnom terapijskom metodom posle aplikacije reganitvnih elemenata kao što su PRP i matične ćelije.

Shock Wave (šok vejv) terapija

Terapija udarnim talasima – fizkalna terapija

Shock Wave (Šok Vejv)  ili terapija udarnim talasima predstavlja upotrebu akustičnog talasa visoke snage i niske frekvence u tretmanu različitih stanja i oboljenja mišićnog koštanog sistema.
Shock Wave se u fizikalnoj terapiji kao agens prisutan je već više od deset godina.

Primarno je zamišljen kao alat za tretranje nakupina kalcijuma u tkivu – kalcifikata. Pretpostavljalo se da će se zahvaljujući karakteristikama snažnog akustičnog talasa, postići narušavanje strukture kalcifikata, što će zatim dovesti do njene redukcije i resorpcije.

Međutim, dugoročni rezultati su izojstajali. Kalcifikati su se ponovo formirali često i u većem obimu nego ranije.

Modifikacijom ukupne doze, prepoznavanjem optimalnih faza za primenu akustičnog talasa i dubljim istraživanjem došlo se do spoznaje da šok vejv u adekvatnoj dozi ostvaruje stimulaciju regenerativnih procesa u tretiranom tkivu.

LASER

Svetlost koja leči – laser male snage

pro fizio-38
Fizikalna terapija – laseroterapija – Pro Fizio
 • Analgetski efekat (umanjenje bola) –  laserski snop utiče na lokalno unutartkivno lučenje supstanci koje umiruju bol
 • Biostimulativni efekat (stimulacija procesa regeneracije i reparacije tkiva) – laserski snop utiče na pojačanu funkciju mitohondrija i unutarćelijsku produkciju energije
 • Anti-edematozni efekat (smanjenje otoka) – laserski snop utiče na ćelijsku membranu i normalizuje transport tečnosti i hranljivih materija unutar povređenog tkiva.

U Pro Fizio ambulanti za rehabilitaciju koristimo dva tipa lasera:

 • Laser dubokog prodiranja (905nm) koji svoje dejstvo ostvaruje na dubinama tkiva i do 10 cm, pa je pogodan za primenu kod oštećenja zgloba kuka (coxarthrosa), kod kompresivnih sindroma izazvanih diskushernijom u vratnom i lumbalnom kičmenom segmentu -(lumboihijalgia, cervicobrachialgija), i drugih sličnih stanja gde je potrebna direktna i dobro coljana biostimulacija duboko pozicioniranih tkiva.
 • Laser niskog prodiranja (780nm), koji svoje dejstvo ostvaruje na dubinama tkiva do 4cm, pa je pogodan za oštećenja kože i potkožnog tkiva, za biostimulaciju plićih struktura.

IEMP (magnetoterapija)

Koncentrator kiseonika u tkivima

pro fizio-48
Fizikalna terapija – Magnetoterapija – Pro Fizio
 • niskofrekvetno elektromagnetno polje ostvaruje efekat na ćelijsku membranu tako što normalizuje elektronsku ravnotežu membrane i normalizuje proces pasivnog transporta materija kroz nju
 • Primenjen neposredno posle LASER-a pojačava njegova dejstva,
 • Utiče na krvne ćelije eritrocite, smanjuje njihovu agregabilnost i povećava njihovu transportnu moć čime povećava oksigenaciju tkiva na koje deluje
 • jedno od možda i najvažnijih dejstava nisko frekventnog magnetnog polja jeste stimulacija transportka kiseonika koji je sam paramagnetik, i njegov pojačan dotok do stimulisane regije.

Elektroterapija

Efikasna u kontroli bola – fiziklana terapija

slider 5
Fizikalna terapija – Compex – Pro Fizio
 • Galvanizacija – jednosmerna struja niskog intenziteta
 • TENS – snažno smanjuje osećaj bola neurogenim putem
 • Interferentne struje – ostvaruju efekat niskofrekventne struje duboko u tkivu
 • Faradska struja – podražajni efekat na površini i u dubini tkiva
 • Elektrostimulacija

Vakumterapija

Za lakši korak – Fizikalna terapija

 • Vakum masaža protiv otoka i bola

Fototerapija

 • Ultravioletna svetlost – UV – fotohemijski efekat pogodan za tretman površinskih kožnih promena, zarstanje rana…
 • Infracrveno svetlost -IC – fototermički efekat pogodan za uvod u kineziterapiju ili mehanoterapiju

Ultrazvučna terapija

slider 7
Fizikalna terapija – ultrazvučna terapija – Pro Fizio
 • Ultrazvučna masaža – mehanoterapijska metoda koja dovodi do dubinskog zagrevanja tkiva, može se koristiti za lokalni unos lekova

Manuelna terapija

pro fizio-27
Manuelna terapija – Pro Fizio
 • Manuelna masaža – terapijska – usmerena ka lokalnom zagrevanju kože, potkožnog tkiva i mišića
 • Specifična manuelna terapija – usmerena ka dubinskim strukturama kao što su ligamenti i tetivni pripoji sa ciljem modeliranja i poboljšanja kvaliteta ožiljnog tkiva

Termo terapija

 • IC (infra crveni) talasi, za zagrevanje povrsinskih struktura I za izazivanje refleksnog opustanja napetih misica.
 • Parafinsko pakovanje za zagrevanje povrsinskih I dubljih tkiva, efekat toplote udruzen sa blagotvornim delovanjem parafinskog ulja na kozu I potkozno tkivo.
 • Topla gel pakovanja, toplota koja prodire u dublja tkiva I dovodi do refleksnog opustanja misica I vece rastegljivosti vezivnog tkiva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *