Deformiteti kičmenog stuba

Deformiteti kičmenog stuba i Schroth metod

Shroth metod – oblik specifične kineziterapije za tretman razvojnih odstupanja kičmenog stuba.

Razvojna odstupanja u formiranju kičmenog stuba, odnose se na formiranje nefizioloških krivina kičme tokm rasta.

Nefiziološka odstupanja podrazumevaju razvoj ili formiranje kičmenih krivina u pravcima koji kompromituju funkciju i dalji normalan razvoj kičme i grudnog koša.

Uzroci

Zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilnog držanja tela, sve veći broj dece i odraslih pati od deformiteta kičmenog stuba – skolioze i kifoze. Prvi znaci započinjanja nastanka deformiteta su bol i nemogućnost zauzimanja jednog položaja duži vremenski period.

Nakon određenog vremena ćemo uočiti asimetriju ramenog pojasa, jedno rame će nam delovati niže, a drugo više.

Zatim možemo uočiti i asimetriju u poziciji kukova. Još jedan od znakova je i gibus/grba koja se može uočiti na leđima pri potpuno pognutom polozaju. Krivine sa velikim stepnom deformiteta su lako uočljive u svim položajima.

Lakše oblike ovih deformiteta možemo korigovati samo uključivanjem u bilo koju fizičku aktivnost, one malo teže krigujemo grupom korektivnih vežbi za posturu, dok one najsloženije tretiramo Schroth metodom.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom ortopeda i potvrđuje radiološkim pregledom.

Shroth metod – vodeći svetski metos u lečenju skolioze

Schroth metoda predstavlja vodeći svetski metod u konzervativnom/neoperativnom rešavanju problema deformetata kičme. Ovaj metod predstavlja skup trodimenzionalnih vežbi  koje za cilj imaju poboljšanje balansa celog tela, zauzimanje pravilnog položaja koji je maksimalno korigovan, njegovo stabilno održavanje. 

Trodimenzionalni pristup objedinjuje pokrete tela u sve tri telesne ravni, održavanje neuro-motorno stimulativnog položaja i pravilo korigovanog disanja.

Tehnikama ekspanzije, odnosno kružnog disanja, dodatno korigujemo grudni koš .

Nakon svih ovih koraka maksimalnom mišićnom aktivacijom težimo što dužem održavanju položaja koji se vremenom usvaja kao fiziološki i zadržava se i nakon vežbanja.

Metoda je teška za učenje, ali izuzetno prijatna i u relativno kratkom vremenskom periodu dobijamo vidljive rezultate.

Zbog kompeksnosti pristupa i motornih zadataka, metod se sprovodi pod direktnim nadzorom fizioterapeuta – Shroth terapeuta.

Autor teksta: Maja Đurđević
Specijalista strukovni fizioterapeut -Shroth terapeut
Objavljeno u dnevnom listu Politika
Pro Fizio ambulanta
Maja Đurđević,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *