bol u leđima

Bol u ledjima

Bol u ledjima

Bol u ledjima – Simptom čiji se značaj proučava sa puno aspekata.

U psihološkom i socijalnom pogledu, bol u leđima dovodi do smanjenja opšte radne sposobnosti, izostajanja iz društvenog života, te smanjenja ukupnog kvaliteta života.

Sa zdravstvenog aspekta, bol u leđima utiče na smanjenje ukupnog nivoa fizičke aktivnosti, težnje ka sedenternom stilu života i formiranju životnih navika koje dovode do dalje dagradacija ukupnog zdravstvenog stanja.

Uzroci

Uzroci bola u ledjima mogu biti različiti, od internističkih patologija, psihosomatskih uzroka do samog muskulo-skeletnog bola. 

Adekvatna dijagnostika je ključna za odabir optimalnog tretmana.

Pregled se sastoji iz kliničkog pregleda, radiološkog pregleda i funkcionalne procene.

Kada se ustanovi da se radi o muskulo-skeletnom bolu potrebno je učiniti adekvatnu analizu bolnih pokreta i njihovu primenu tokom svakodnevnih životnih aktivnosti. 

Ako analiziramo etiologiju bola u ledjima kao muskulo-skeletnog problema , jedinstvena odrednica bi mogla da se podvede pod termin preopterećenje,

Produženo preopterećenje dovodi do promene strukture i funkcije kičmenog stuba.

Kičmeni stub je koštanozglobna osovine tela, koji uz kontrolu muskulature,  i drugih tkiva koja zajedničkim dejstvom obezbeđuju upravan stav i funkcuju tela. Preopterećenje menja funciju i strukturu kičme i dovodi do pojave bola.

Često, pacijenti nam se obraćaju tek u fazi kada bol počne značajno da kompromituje radnu aktivnost i kvalitet života.

Tada su se promene na koštano zglobnom sistemu kičme, već u određenoj meri razvile te je i samo lečenje kompleksnije.

Lečenje

U našoj ambulanti negujemo konzervativni medicinski pristup. Ovim pristupom se teži kontroli bola, ranoj mobilizaciji i neophodnoj postupnoj korekciji posture.

Kontrola bola u ledjima se postiže primenom analgetskih i antiinflamatornih fizikalnih agenasa.

Važno je znati da je bol kao simptom važan i njegova kontrola treba da obezbedi njegovo smanjenje ali ne i potpuni nestanak. Bol ne bi smeo da remeti noćno spavanje, ali treba da zadrži svoju zaštitnu komplnentu i obezbedi pavilni tok regeneracije stanja. 

U akutnoj fazi bola neophodno je mirovanje uz moguću primenu analgetskih agenasa kao što je laser, inerferentne struje, spinalna trakcija. Takođe postoje i vežbe koje su indikovane u ovoj fazi.

U subakutnoj i hroničnoj fazi dolaze u obzir i drugi agensi, kao i sve veće učešće kineziterapije u tretmanu. 

Primena bilo kakvih agresivnih manipulativnih tehnika, su kontraindikovani jer su sami po sebi rizični a rezultati su kratkoročno i dugoročno upitni.

Kroz korekciju posture, postiže se trajni efekat i omogućava se kvalitetno zaceljenje povređenih struktura. Pacijentima se daje znanje i mogućnost da sami kroz zdravstveno higijenski režim. Ovaj režim podrazumeva: kontrolu telesne mase, održavanje mišićne snage i elastičnosti, pokretljivosti kičme. Održavanje mobilnosti celokupnog aparat za kretanje je važno za zdravlje kičmenog stuba. Slobodnim kretanjem, pacijneti  održavaju svoje zdravstveno stanje i kvalitet života na željenom nivou.

Bol u ledjima:

https://www.facebook.com/profizio.rs

Dugo smo ali se o mogućnostima saradnje sa nekom od osiguravajućih kuća koje u svojoj ponudi imaju zdravstveno osiguranje. 

Pouzdanost, profesionalnost i dostupnost i briga o pacijentu su vrednosti koje poštujemo, zato smo izabrali: 

WIENER STADISCHE

Naše usluge su dostupnije uz saradnju sa kompanijama koje poštuju iste vrednosti kao mi.

Budite slobodni da nas kontaktirate:

    Your Name (required)

    Your Email (required)

    Subject

    Your Message