Rehabilitacija poremećaja kičmenog stuba

Rehabilitacija poremećaja kičmenog stuba

Rehabilitacija poremećaja kičmenog stuba –  pod ovim pojmom u ovom tekstu podrazumevali smo strukturalne promene kičmenih elemenata koji nastaju zbog povrede ili degenerativnih procesa i funkcionalne ispade vezane za ovakva stanja kao što je bol u leđima, bol u vratno ramenom segmentu, lumboišjagija, cervikobrahijalgija i slične.

bol u leđima
Spinalna trakcija – Pro Fizio

Rehabilitacija povreda kičmenog stuba i/ili hroničnih poremećaja kičmenog stuba sastoji se od metoda fizikalne terapije kao što su LASER, TECAR, SPINALNA TRAKCIJA, Impulsno lektromagnetno polje, mehanoterapija i slične usmerene u pravcu smanjenja bola, smanjenja mišićnog spazma i prpreme za kineziterapiju.

Kineziterapija je posebno značajna metoda rehabilitacije jer utiče na promenu medjusobnog odnosa kičmenih pršljenova i međupršljenskih zglobova, stabilizaciju kičmenig segmenata i normalizciju funkcije kičme.

Kinetiterapija je usmerena i na jačanje ključnih mišića koji obezbeđuju pravilnu funkciju kičme. Da bi se odredilie adekvatne vežbe – terapeutske vežbe, potrebno je izvršiti procenu stanja kičmenog stuba, procenu stanja mišića celog trupa, pokretljivost kičme, kardio respiratornog  i neurološkog statusa, uzeti u obzir starosnu dob, pol, rasnu pripadnost, profesionalnu aktivnost i tek tada pristupiti planiranju i primeni kineziterapijskog programa.

  • Rehabilitacija akutnih, subakutnih i hroničnih bolnih stanja uzrokovanih poremećajem kičmenog segmenta.
  • Cervikalni sindrom
  • Lumbalni sindrom
  • Diskushernija/ diskopatija vratnog segmenta
  • Diskushernija/ diskopatija lumbalnog segmenta

pro fizio-86   Za više informacija možete pogledati naš edukativni portal:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *