Post Covid-19 rehabilitacija

Virusna infekcija Sars CoV2 izazvala je pandemiju koja traje unazad dve godine. Karakteriše je relativno visoka stopa smrtnosti odraslog i starijeg stanovništva koji imaju pridružene hronične nezarazne bolesti – komorbiditete. U populaciji rekovalescenata primećen je sporiji kardiorespiratorni oporavak. Drugim rečima pacijneti koji su preležali srednje tešku i tešku klliničku sliku sporije se vraćaju u svakodnevnim životnim aktivnostima. Ovo ističe potrebu za formiranjem adekvatnog pristupa oporavku ovakvih pacijenata – Post Covid-19 rehabilitacija.

Post Covid-19 rehabilitacija

Podrazumeva aspekt medicinske rehabilitacije koji podrazumeva dominantno kardiološku i respiratornu rehabilitaciju sa svim specifičnostima ovih postupaka. Takođe rehabilitacioni postupci moraju biti adekvatno dozirani i individualno prilagođeni.

Da bi se formirao optimalni protokol neophodan je multidisciplinaran medicinski pristup odnosno tim sastavljen od kardiologa, fizijatra, fizioterapeuta i drugih specijalista u skladu sa prisutnim komobirditetima i komlikacijama.

Funkcionalna dijagnostika u okviru rehabilitacije

Po dobijanju dozvole za uključivanje u rehabilitacioni protokol od strane kardiologa ili ordinirajućeg Covid-19 lekara, pacijenta je potrebno podvrgnuti osnovnim funkcionalnim testovima.

Primeri ovakvih testova su šestominutni test hodom i sedi ustani test.

Ovo su modifikovani testovi opterećenja koji rehabilitacionom timu a i samom pacijentu daju uvid trenutni radni kapacitet i kardio-respiratorni odgovor na zamor. Dobijeni rezultati koriste se za formiranje adekvatnog post Covid-19 rehabilitacionog protokola i za praćenje njegove uspešnosti.

Primer Post-Covid-19 rehabilitacionog protokola.

Program se sastoji od:

  • Funkcionalnog testiranja,
  • Aktivnih respiratornih vežbi,
  • Aktivnih vežbi za stimulaciju periferne cirkulacije,
  • Vežbi za povećanje grube mišićne snage velikih mišićnih grupa,
  • Vežbi neuromotornih zadataka.
  • Ciklične aktivnosti za postizanje kardio-respiratornog stimulansa

Kako započeti?

Po preležanoj Covid-19 infekciji, potrebno je javiti nam se na naše kontakt telefone i zakazati pregled kod našeg fizijatra. Po obavljenom pregledu naš tim firmira odgovarajući program u koji se pacijent uključuje. U zavisnosti od opšteg stanja pacijenta program se može sprovoditi svakodnevno ili na drugi ili treći dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *